Completa el test i descarrega’t la guia gratuïta de salut corporal!

El mètode pilates

PILATES: Una moda o un gran mètode que, ben aplicat, funciona?

El mètode Pilates ha aconseguit una gran popularitat en els últims anys. Es parla molt d’ell i els professionals de la salut el recomanen als seus pacients, però no sempre es sap amb exactitud què és i com opera al cos. La popularitat del Pilates no respon a una estratègia de màrqueting sinó al disseny magistral d’una metodologia desenvolupada per un geni, per una persona obsessionada per la salut corporal i mental.

Secuencia de pilates

A qui s'adreça

El mètode Pilates beneficia a persones de totes les edats i condicions físiques, des de persones sedentàries que necessiten mobilitzar un cos que roman hores i hores en posicions poc saludables fins esportistes que sotmeten el seu cos a un alt nivell d’exigència.

Les persones amb lesions i/o patologies poden i han de practicar-lo, però sempre de la mà de professors certificats i experts que supervisen la correcta execució dels exercicis, en un espai degudament acondicionat i amb la maquinària pròpia i específica del mètode.

Com puc saber si el practico bé

Tot aquell que ho desitgi pot entrenar el seu cos amb el mètode Pilates. L’únic límit és el dolor. El cos es queixa i ens avisa a través del dolor. En aquest moment hem de preguntar-nos si l’activitat física que practiquem ens és favorable o potser aquest dolor es deu a hàbits corporals poc saludables que hauríem d’abandonar el més aviat possible. Si estàs practicant Pilates i sents dolor sense raó, és molt probable que la seva aplicació no estigui sent la correcta.

De la mateixa manera que ens informem abans d’anar a un especialista mèdic, com a usuaris de Pilates hem d’informar-nos i assegurar-nos que som atesos per professionals certificats que guien i supervisen la correcta execució dels exercicis. Pots consultar a PMA (Pilates Method Alliance) les certificacions que els seus programes recullen de forma fidel la metodologia d’ensenyament de J.H. Pilates.

Malauradament, com en altres àmbits, l’intrusisme també existeix tant en l’oferta de formacions express com en l’aplicació del mètode. Intenta desestimar els centres on els grups siguin massius, amb els nivells desiguals i sense la maquinària pròpia del mètode.

NO TOT ÉS PILATES. S’ha de dir i saber-ho. Si bé no és una formació reglada, les persones que ens formem en les certificacions reconegudes per PMA dediquem centenars d’hores a la pràctica i l’observació de casos i cossos. Els professionals hauríem de ser absolutament conscients que quan comencem a donar classes això significa que algú ens confia el seu cos per a que el cuidem i li tornem la seva bona forma física.

El mateix rigor i exigència que com a pacients o alumnes exigim i esperem d’un professional de la salut és el que hem d’aplicar nosaltres quan ens convertim en professors de Pilates i tenim els cossos dels nostres alumnes sota la nostra responsabilitat.

L'origen

Joseph Hubertus Pilates va ser un home avançat al seu temps. L’afirmació no es meva sinó del propi J.H. Pilates. I tinc la convicció que així va ser. En 1914, durant la primera guerra mundial i probablement sense ser conscient d’això, va iniciar una labor com a fisioterapeuta en el camp de concentració al que va ser confinat. Aquest fet es produïa quan la fisioteràpia com a disciplina acadèmica no existia. Aquesta apareix justament a causa de les seqüeles que les dues guerres mundials del segle XX van deixar en milers i milers de ferits.

 

La biografia sobre la seva figura de vegades resulta un tant confusa. Exceptuant dos llibres escrits directament per ell i publicats en 1932 i 1945, la informació de la que disposem tot els qui seguim la seva figura i el seu mètode és la que els seus deixebles directes han transmès al llarg de dècades a altres alumnes fins arribar als nostres dies.

 

No obstant, només cal profunditzar en l’entrenament del mètode per adonar-se que es tracta de la obra d’un geni. Un home d’una infància malaltissa que el va estimular a superar-se i aconseguir als 70 anys d’edat una forma física pròpia d’una persona de 30.

Definició

El mètode Pilates és un sistema d’exercicis destinats a enfortir, flexibilitzar la musculatura i retornar l’equilibri al cos. La seva aplicació es realitza a través d’una metodologia d’ensenyament concreta i d’una maquinària específica. El sistema està configurat per més de 500 exercicis disposats en diferents nivells i col·locats en un ordre específic que permet al cos treballar en diferents posicions i en conseqüència relacionar-se amb la gravetat a diferents nivells d’intensitat. Els exercicis es realitzen a terra (matwork) i amb la maquinària pròpia del mètode (Reformer, Cadillac, Cadira i Barril). Les diferents modalitats de treball (terra/màquines) es complementen entre si, en cap cas es substitueixen l’una a l’altra.

El triomf de J. H. Pilates

El mètode Pilates s’ha estès per tot el món. PER TOT EL MÓN. I aquesta extensió es va produir molt abans de que entréssim plenament en la era digital. Avui podem viatjar a qualsevol país del món, en qualsevol continent i trobar professors certificats del mètode, associacions professionals com PMA que vetllen pel correcte ensenyament, certificacions que sota una marca pròpia han desenvolupat una formació, professionals d’altres camps que han aprofundit en l’obra d’aquest geni i han generat tesis, articles i llibres.

En el meu cas, experimentar els efectes del Pilates en el meu cos i la meva veu, m’ha portat a obrir un centre de veu i Pilates, a desenvolupar un mètode propi d’entrenament vocal a partir dels seus exercicis i a dissenyar una formació pròpia per a professionals interessats en entrenar la veu de forma global, és a dir, integrant el cos al treball vocal.

El mètode Pilates ha sigut objecte d’estudi per part de la comunitat científica. Articles d’índole diversa analitzen i valoren la seva incidència en aspectes generals de la salut, en pacients amb patologies concretes o bé en estructures corporals determinades. Els estudis comprenen temes d’àmbit general com la influència del mètode en la qualitat de vida de les persones que el practiquen, mentre que altres valoren els efectes del mètode en l’equilibri, la mobilitat i la flexibilitat de malalties neurodegeneratives com la esclerosi múltiple.

La seva vida va ser una vida dedicada a l’acció, a l’entrenament de milers i milers de cossos i a l’ensenyament del seu sistema. La Contrologia, nom amb que Pilates va batejar el seu mètode, mai va arribar a ser reconegut en l’àmbit clínic. M’agradaria que per un moment el senyor Pilates aixequés el cap, entrés en la xarxa i comprovés amb un parell de clicks la indiscutible rellevància social que el seu mètode ha aconseguit, una rellevància recolzada, a més, per l’evidència científica.

“I’m fity years ahead of my time”. Efectivament, ho va estar.

Marta Sardà haciendo pilates avanzado